Juhlava kesäsalaatti ja saaristolaislimppu­krutongit

Usein voileipäkakkuja valmistettaessa leipien reunat leikataan pois ja yhtä usein ne päätyvät roskiin. Reunoille on kuitenkin olemassa herkullisempi tarkoitus! Saaristolaisleivästä saa mahtavan mehukkaat krutongit salaatteihin, jotka ovat useimpien juhlamenujen vakiotarjottava. Krutongit ovatkin tämän juhlavan salaatin salainen ainesosa, joka vie sydämen mennessään. 

  • Alkuruoka
  • Iltapala
  • Saaristolaislimppu
  • Salaatti

Ainekset

10 henkilölle
  • minisydänsalaattia6 kpl
  • naattiporkkanoita8-10 kpl
  • pieni kukkakaali tai puolikas isommasta 1
  • tankoparsaa0,5 nippua
  • fenkoli1
  • vihreitä oliiveja1,5 dl
  • reilusti oliiviöljyä
  • viikunakastiketta0,5 dl
  • balsamicokastiketta0,5 dl
  • mustapippuria myllystä4-6 rouhaisua
  • suolaa myllystä4-6 rouhaisua
  • Laakea kulho ja jääpaloja kasvisten jääkylpyä varten.
  • Kulho kasvisten marinoimista varten.
  • Laakea tarjoiluastia.
  • Koristeeksi versoja ja syötäviä kukkia, kuten orvokkeja.
  • Yhden saaristolaislimpun ylijääneet reunat.
  • viikunahilloa2 rkl
  • vettä1 dl
  • suolaa myllystä2-3 rouhaisua
  • mustapippuria myllystä2-3 rouhaisua
  • oliiviöljyä0,5 dl

Valmistusohjeet

  1. Esivalmistele kaikki kasvikset siivuttamalla ne (oliiveja ja sydänsalaattia lukuun ottamatta).
  2. Kuori tarvittaessa porkkanat ja parsa. Nämä voit myös puolittaa siivutuksen sijaan. Usein uuden sadon kasviksissa on ohut kuori, jolloin naattiporkkanoiden tai tankoparsan kuoriminen ei ole tarpeellista. Nostele kasvikset jääveteen, jotta niistä tulee erityisen rapeita ja raikkaita.
  3. Puolita sydänsalaatit ja paahda molemmin puolin pannulla oliiviöljyn kanssa maksimissaan yksi minuutti per puoli. Mausta sydänsalaatit lopuksi suolalla ja mustapippurilla ja nosta sydänsalaatit laakean tarjoiluvadin pohjalle.
  4. Nosta siivutetut kasvikset jäävedestä keittiöpyyhkeen päälle, jotta suurin vesimäärä saadaan pois. Marinoi kasvikset omassa kulhossaan oliiviöljyllä sekä mausta mustapippurilla ja suolalla. Sekoita hyvin ja nostele sydänsalaattien päälle.
  5. Tee Uotilan Saaristolaislimpusta tai sen reunoista kuutiot. Paahda kuutioita kuumalla pannulla noin 2–3 minuutin ajan, muista sekoitella, etteivät krutongit pääse palamaan. Kaada paahdetut krutongit kulhoon odottamaan.
  6. Lisää kuumalle pannulle viikunahilloa ja vettä, sekoita ne pannua kallistellen. Tästä syntyy maukas marinadi paahdetuille leipäkuutioille. Sekoita seos leipäkuutioihin, lisää joukkoon oliiviöljy sekä mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin ja nostele salaatin päälle. Mehukkaat krutongit sopivat erinomaisesti myös esimerkiksi juusto- tai kalasalaatteihin.
  7. Viimeistele salaatti mehukkailla krutongeilla, balsamicokastikkeella ja syötävillä kukilla.

Leipäsuositus

Uotilan Leipomon Saaristolaislimppu

Saaristolaislimppu

KOKEILE MYÖS NÄITÄ

LISÄÄ RESEPTEJÄ SAARISTOLAISLIMPUSTA