Nizzansalaatti

Nizzansalaatti muokkautuu Pälkäneläiseksi, paikallisista kauden raaka-aineista. Etenkin tuore järvikala näyttelee tärkeää roolia raikkaassa salaatissa. Siian ja kuhan hienostunutta makua täydentää perunalimppukrutonki rapeudellaan, sekä makeudellaan.

  • Perunalimppu
  • Salaatti

Ainekset

  • uusia perunoita350 g 
  • punasipuli½-1 
  • tomaattia200 g 
  • avomaankurkkua2 kpl 
  • pikkusalaatteja ja pinaattia300 g 
  • kananmunia4 kpl 
  • voissa paistettua siika tai kuhafileitä400-500 g 
  • Uotilan perunalimppua⅓ pakettia 
  • auringonkukkaöljyä½ dl 
  • vettä2 l 
  • merisuolaa1 rkl 
  • valkoviinietikkaa1 rkl 
  • oliiviöljyä2 dl 
  • auringonkukkaöljyä½ dl 
  • tuorepuristettua sitruunamehua¾ dl 
  • Suolaa ja mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Keitä uudet perunat merisuolavedessä napakan kypsiksi ja jäähdytä ne hyvin. Viipaloi perunat, tomaatti ja kuorittu avomaankurkku. Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi tai ohuiksi viipaleiksi. Nostele kaikki raaka-aineet lautaselle tai vadille, lopuksi paistettu siikafile ja uppomunat. Tarjoile salaatti sitruunavinegretin ja perunalimppukrutonkien kanssa. Koristele annos kapriksilla sekä sitruunaviipaleella.
  2. Leikkaa limpusta pieniä leipäkuutioita. Laita leipäkuutiot pellille, 80 asteeseen noin tunniksi, kunnes ovat rapeita. Kaada öljy krutonkien päälle ja laita uuniin 10-15 minuutiksi. Jäähdytä krutongit ja tarjoile salaatin kanssa.
  3. Keitä vesi ja suola kattilassa. Pienennä lämpö, niin että vesi ”hymyilee”, mutta ei enää kiehu. Lisää etikka ja riko kananmunat yksitellen veteen. Uppomuna kypsyy lähes kiehuvassa vedessä noin kolme minuuttia, jolloin valkuainen on kypsynyt ja keltuainen valuva. Nostele uppomunat reikäkauhalla leivinpaperille ja huolittele reunat veitsellä siistiksi. Uppomuna nostetaan salaatin päälle ja tarjoillaan välittömästi.
  4. Sekoita kaikki sitruunavinegreten aineet keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Vinkki! Mikäli sitruunamehu on hyvin hapokasta voit lisätä vinegrettiin sokeria. Maista vinegrettiä salaatinlehdellä, jolloin sen vahvuus ja happamuus on helpompi arvioida. Vinegretti säilyy useita päiviä jääkaapissa, valmistuksen voi tehdä hyvissä ajoin. Ennen tarjoilua anna sen kuitenkin lämmetä huoneenlämpöiseksi, näin maut ovat paremmin havaittavissa.
  6. Resepti ja kuvat: Tekla Wannas

Leipäsuositus

Uotilan perunalimppu

Perunalimppu