Kermainen lohikeitto

Kermainen lohikeitto on suomalaisten suosikkiruokaa, parhaimmillaan se maistuukin saaristolaislimpun tai maalaisruislimpun kanssa. Lohikeitosta saa juhlavan ja erityisen maukkaan lisäämällä siihen hivenen kylmäsavulohta joukkoon. Mikäli vielä varhaisperunoita on saatavilla ovat ne paras valinta lohikeitolle.

  • Keitto
  • Pääruoka
  • Saaristolaislimppu

Ainekset

  • voita40 g
  • sipulia (n.2 keskikokoista)150 g
  • keittoperunaa (uusia perunoita)600 g
  • vettä8 dl
  • tillinvarsia3 kpl
  • laakerinlehtiä3 kpl
  • hienoa merisuolaa (n.3 tl)10 g
  • 6-8 rouhaisua valkopippuria myllystä
  • kuohukermaa4 dl
  • lohifilettä kuutioituna450 g
  • kylmäsavulohta (siivuja)100 g
  • tuoretta tilliä pienennettynä 1 dl
  • saaristolaislimppuviipaleita (2-3kpl/hlö)6-8 kpl
  • voita leipien voiteluun

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja paloittele perunat (mikäli perunat ovat ohutkuorisia ja hyvin pestyjä varhaisperunoita, voi perunat käyttää hyvin kuorineen).
  2. Laita kattila liedelle ja lämpötila reilulle keskilämmölle, lisää voi kattilaan. Kun voi on sulanut, freesaa sipuleita minuutin verran ja lisää paloitellut perunat joukkoon.
  3. Sekoita vielä minuutin verran huolella ja lisää sitten vesi. Lisää tillinvarret ja mausteet joukkoon ja anna ainesten kypsyä lempeästi kiehuen (n.20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä). Lisää kuohukerma ja kiehauta, ota kattila pois liedeltä.
  4. Puolita kylmäsavulohiviipaleet ja lisää ne lohikuutioiden kanssa kuumaan keittoon. Tuore lohi kypsyy hetkessä tarjoiluvalmiiksi. Maista, ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla (kylmäsavulohi on suolaista, jolloin loppumaustaminen tehdään vasta kun kalat on keitossa). Lisää hienonnettu tuore tilli, keitto on valmista tarjoiltavaksi. Voitele saaristolaislimppuviipaleet voilla ja nauti!

Leipäsuositus

Uotilan Leipomon Saaristolaislimppu

Saaristolaislimppu

RESEPTIT SAARISTOLAISLIMPUSTA

LISÄÄ TÄMÄN KALTAISIA RESEPTEJÄ