Naudan sisäfile ja leipämuru ruislimpusta

Ruislimpusta saa maukkaan leipämurun murealle sisäfileelle. Rapeaa leipämurua, mureaa filettä, pehmeää hernepyrettä, yhdessä pekoni-sienivaahdon ja karamellisoitujen sipulien kanssa on loistava kokonaisuus grillikaudelle!

  • Juhla
  • Maalaisruislimppu
  • Pääruoka

Ainekset

  • ruislimppua½ pkt
  • valkosipuli1
  • auringonkukkaöljyä1 dl
  • Persiljaa
  • timjaminoksia4 kpl
  • herneitä900 g
  • voita50 g
  • kiehuvaa vettä3 dl
  • ranskankermaa150 g
  • Merisuolaa
  • Valkopippuria
  • maitoa5 dl
  • herkkusieniä150 g
  • pekonia140 g
  • Pikkusipuleita
  • Sokeria
  • Vettä
  • Voita

Valmistusohjeet

  1. Sisäfileen valmistus Ota file lämpenemään n. puolituntia ennen grillausta. Paista kovalla lämmöllä fileen pinnat ruskeiksi. Laita file kypsymään yläritilälle vielä noin 10-20 minuutiksi, halutusta kypsyysasteesta riippuen. Laita file vadille, mausta kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla.
  2. Peitä file foliolla vähintään 5 minuutiksi, tänä aikana liha vetäytyy, jolloin mehukkuus säilyy fileessä paremmin, eikä lihasnesteet karkaa turhaan filettä leikatessa.
  3. Leipämuru: Murenna ruislimpusta palasia uuninpellille. Mikäli leipä on tuoretta, kuivata sitä ensin 80 asteessa noin puoli tuntia. Puolita valkosipuli ja laita se pellille leikkuupuoli alaspäin (makuja kulkeutuu öljyn mukana leipään).
  4. Kaada öljyä kauttaaltaan leipämurun päälle ja lisää yrtit joukkoon. 150 asteessa herkku rapeutuu noin 20-30 minuutissa, kääntele leipämurua paiston aikana muutaman kerran. Mikäli kaikki öljy ei ole imeytynyt leipään, nostele murut toisen leivinpaperin päälle ennen tarjoilua.
  5. Vinkki! Leipämurusta tulee entistä rapeampaa mikäli limppu ei ole aivan tuoretta.
  6. Hernepyre: Keitä tuoreherneet kypsiksi (pakasteherneitä käytettäessä aikaa menee n. 10 minuuttia). Kaada keitinvesi pois ja soseuta herneet, lisää keitinvesi samalla joukkoon. Siivilöi pyre siivilän läpi, jotta lopputuloksesta tulee samettisen pehmeä. Lisää voi, ranskankerma ja merisuola, mausta tarvittaessa vielä valkopippurilla.
  7. Herkkusieni-pekonivaahto: Ruskista pannulla viipaloitu pekoni ja pilkotut herkkusienet. Lämmitä maito kattilassa ja lisää pekonit ja herkkusienet joukkoon. Anna maustua n. 10 min. Aja massa sauvasekoittimella tasaiseksi ja siivilöi makuuntunut maito talteen. Mausta tarvittaessa suolalla ja valkopippurilla. Vaahdota maito sauvasekoittimella tai maidonvaahdottajalla, juuri ennen tarjoilua. Nostele vaahto suoraan annoksiin.
  8. Ripottele kuivalle ja puhtaalle paistinpannulle sokeria niin, että pohja peittyy. Laita levy täysille ja kun sokeri alkaa sulaa reunoilta, ravistele pannua aina välillä. Lopulta pannulla on kullankeltaista sokeria, jolloin sipulinpuolikkaat laitetaan pannulle makuuntumaan.
  9. Kaada kuumaa vettä sipuleiden päälle ja ravistele samalla pannua, jotta se sekoittuu paahdetun sokerin joukkoon, lopputuloksena karamelli. Lisää muutama voinokare ja nostele sipulit foliosta tehtyihin nyytteihin karamellin kera. Sulje nyytit hyvin ja hauduta grillin yläritilällä n. 20 minuuttia. Lopputuloksena suussasulavia pehmeitä pikkusipuleita!
  10. Tarjoile lisäksi uusien perunoiden, keitetyn parsan tai muiden kauden vihanneksien kanssa!
  11. Resepti ja kuvat: Tekla Wannas

Leipäsuositus

Uotilan Maalaisruislimppu pakkauskuva

Maalaisruislimppu