Nizzansalaatti

Resepti

Nizzansalaatti muokkautuu Pälkäneläiseksi, paikallisista kauden raaka-aineista. Etenkin tuore järvikala näyttelee tärkeää roolia raikkaassa salaatissa. Siian ja kuhan hienostunutta makua täydentää perunalimppukrutonki rapeudellaan, sekä makeudellaan.

Nizzansalaatti Pälkäneläisittäin

350 g uusia perunoita
½-1 punasipuli
200 g tomaattia
2 kpl avomaankurkkua
300 g pikkusalaatteja ja pinaattia
4 kpl kananmunia
400-500 g voissa paistettua siika tai kuhafileitä

Keitä uudet perunat merisuolavedessä napakan kypsiksi ja jäähdytä ne hyvin. Viipaloi perunat, tomaatti ja kuorittu avomaankurkku. Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi tai ohuiksi viipaleiksi. Nostele kaikki raaka-aineet lautaselle tai vadille, lopuksi paistettu siikafile ja uppomunat. Tarjoile salaatti sitruunavinegretin ja perunalimppukrutonkien kanssa. Koristele annos kapriksilla sekä sitruunaviipaleella.

Perunalimppukrutongit

⅓ pakettia Uotilan perunalimppua
½ dl auringonkukkaöljyä

Leikkaa limpusta pieniä leipäkuutioita. Laita leipäkuutiot pellille, 80 asteeseen noin tunniksi, kunnes ovat rapeita. Kaada öljy krutonkien päälle ja laita uuniin 10-15 minuutiksi. Jäähdytä krutongit ja tarjoile salaatin kanssa.

Uppomuna

2 l vettä
1 rkl merisuolaa
1 rkl valkoviinietikkaa

Keitä vesi ja suola kattilassa. Pienennä lämpö, niin että vesi ”hymyilee”, mutta ei enää kiehu. Lisää etikka ja riko kananmunat yksitellen veteen. Uppomuna kypsyy lähes kiehuvassa vedessä noin kolme minuuttia, jolloin valkuainen on kypsynyt ja keltuainen valuva. Nostele uppomunat reikäkauhalla leivinpaperille ja huolittele reunat veitsellä siistiksi. Uppomuna nostetaan salaatin päälle ja tarjoillaan välittömästi.

Sitruunavinegretti

2 dl oliiviöljyä
½ dl auringonkukkaöljyä
¾ dl tuorepuristettua sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.

Vinkki! Mikäli sitruunamehu on hyvin hapokasta voit lisätä vinegrettiin sokeria. Maista vinegrettiä salaatinlehdellä, jolloin sen vahvuus ja happamuus on helpompi arvioida. Vinegretti säilyy useita päiviä jääkaapissa, valmistuksen voi tehdä hyvissä ajoin. Ennen tarjoilua anna sen kuitenkin lämmetä huoneenlämpöiseksi, näin maut ovat paremmin havaittavissa.

Resepti ja kuvat: Tekla Wannas

Limppusuosituksemme
Perunalimppu