Kaski riihiruislimppu

Uotilan Kaski Riihiruislimppu on leivottu historiaa kunnioittaen vain kolmesta raaka-aineesta; vedestä, jauhoista ja suolasta. Aivan kuten esi-isämme aikoinaan leipoivat!

Kaski Riihiruislimpun hienostunut savuinen maku syntyy leppäpuruissa savustetuista jauhoista. Tässä limpussa on maku tuhansien vuosien takaa.

Puraisemalla palan Kaskea teet makumatkan kauas menneisyyteen.

KATSO RESEPTIT RIIHIRUISLIMPUSTA

Uotilan Kaski Riihiruislimppu

Fullkornsråglimpa
Lisä- ja säilöntäaineeton, runsaskuituinen, leivinhiivaton ja maidoton.

Pakkauskoko: 400 g (viipaleita 16 kpl/paketti)

Ainesosat:
Vesi, täysjyväRUISjauho ja -litiste, riihiRUISjauho (30%) ja jodioitu merisuola.

Leivontaan käytetyistä viljoista on 100 % täysjyväRUISTA.

Ravintosisältö100 g1 viipale (25 g)
Energia851 kj/202 kcal213 kj/50 kcal
Rasvaa1,40,3
joista tyydyttynyttä0,20,05
Hiilihydraatit38 9
josta sokereita0,7 0,2
Ravintokuitu9,62,4
Proteiini5,51,4
Suola1,00,2

Tuote on maidoton.
Tuote on valmistettu linjalla, missä käsitellään myös muita viljoja.

Hyvinvointia riihiruislimpusta

Monta hyvää syytä nauttia Uotilan Kaski riihiruislimpusta.

Ruista ja sen terveysvaikutuksia on tutkittu laajasti monelta eri kannalta. Rukiin on todettu vaikuttavan ennaltaehkäisevästi mm. diabetekseen, ummetukseen ja erilaisiin syöpiin sekä auttavan laihdutuksessa.

Uotilan Kaski Riihiruislimppu on siis valmistettu perinteisesti vain kokojyvärukiista, vedestä ja ripauksesta jodioitua merisuolaa. Leivontaan käyttämämme jauhot ovat 100 % täysjyväruista.

Perinteistä aitoa ruisleipää!

Lisää ajantasaista tietoa rukiista ja sen terveysvaikutuksista löydät mm. leipätiedotuksen sivuilta (www.leipätiedotus.fi)

Riittävällä kuidun saannilla on elimistölle monipuolinen ja tärkeä vaikutus. Meillä tuotteemme ovat runsaskuituisia. Riihiruislimpun kuitupitoisuus on 9,6 %. Ruislimpun pystymme valmistamaan jättämällä siitä kokonaan pois vehnän, joka yleensä on leivissä mukana vähentämässä rukiin ja kuidun osuutta.

Lisää ajantasaista tietoa kuiduista ja niiden terveysvaikutuksista löydät mm. leipätiedotuksen sivuilta (www.leipätiedotus.fi)

Uotilan Kaski Riihiruislimpun leivontaan, ei ole käytetty lainkaan vehnäjauhoja, ja siksi se sopii erinomaisesti joillekin vehnäallergiasta kärsiville tai muutoin vehnää ruokavaliossaan vältteleville.

Korvaamalla vehnän täysjyvärukiilla olemme myös maksimoineet rukiin aidon maun ja sen monet terveysvaikutteiset ominaisuudet.

Lähdimme tutkimaan ja kehittämään kuluttajilta saamamme kipinän ansiosta leivinhiivatonta leipää kolmivuotisella projektilla yhdessä Helsingin yliopiston, VTT:n ja Helsingin teknillisen korkeakoulun kanssa. Kokonaan hiivattoman leivän tekeminen todettiin täysin mahdottomaksi heti alussa, koska riittävän kaasuntuoton aikaansaaminen vain maito- ja etikkahappobakteerien avulla ei ollut lähimainkaan riittävällä tasolla, toisaalta taas hapanjuuren (raski) pitäminen puhtaana hiivoista vaatisi steriilejä jauhoja.

Ratkaisuna oli siis varmistua, ettei raskimme sisällä tavallista leivinhiivaa, jolle monet ovat yliherkkiä ja kehittää hapanraskin luontaisia hiivoja riittävän tehokkaalle tasolle. Kolme vuotta kestäneen tutkimuksen, kehityksen, testauksen ja optimoinnin tuloksena saatiin synnytettyä tehokas raski, jolla on riittävästi kykyä tuottaa kaasua ja silti meidän ei tarvitse kuitenkaan käyttää lainkaan leivinhiivaa.

Säilöntäaineeton tuotanto on leipomomme suurimpia haasteita. Panostamme luonnolliseen puhtauteen sekä äärirajoille vietyyn hygieniaan, joka vaatii jatkuvaa seurantaa sekä menetelmien jatkuvaa kehittämistä. Leipomossamme kaikki toiminta uunilta pakkaukseen asti tapahtuu korkean hygienian puhdastiloissa.

Leipämme eivät sisällä mitään keinotekoisia tai kemiallisia ainesosia.

Tuotteemme eivät sisällä lainkaan maitoa, eli ne ovat luontaisesti maidottomia, joten ne soveltuvat maidotonta ruokavaliota noudattaville.

Tuotteissamme ei ole käytetty mitään eläinperäistä ja ne soveltuvat siksi myös vegaaniseen ruokavalioon.

Kaski riihiruislimpun tarina

On aurinkoinen elokuu ja tilan riihtä on lämmitetty monta päivää. Ruis on kypsää ja lyhteiden puintipäivä on vihdoin koittanut. Kylällä kaivetaan sirpit esiin, keräännytään suuren riihen luo ja talkoovoimin leikataan rukiit tulevan talven varalle. Rukiit kasataan ensin kuhilaille, minkä jälkeen lyhteet kannetaan savuriihen orsille kuivumaan.

Aikansa nautittuaan riihen lämmöstä ja imettyään lepän aromikkaan savun tuoksun itseensä, on aika irrottaa jyvät lyhteistä. Tämä on lapsienkin mielestä hauskaa puuhaa, kun lyhteitä saa rapata riihen seinään. Vaikka jyvien ropina on aikamoinen, tähkiin jää vielä paljon varstalla työstettävää. Varstottamisen ja pantojen pyörittelyn täyteisen päivän päätteeksi, maistuu ruisleipä erityisen hyvältä, kaiken vaivan arvoiselta. Riihen tuoksu tuntuu hiuksissa ja vaatteissa vielä pitkään, mutta nyt saa talvi tulla.

Vielä tänäkin päivänä Uotilan Kaski Riihiruislimpun rukiit työstetään Liperin Myllyn yli 100-vuotiaassa riihessä. Leppäpurulla savustettu riihiruis erottuu nykypäivän tarjonnasta viehättävällä maullaan..

Reseptejä riihiruislimpusta