Uotilan juhlavinkit kesään

Kesän juhlat kuten ylioppilasjuhlat, valmistujaiset, häät tai syntymäpäivät luovat ikimuistoisten hetkien lisäksi makumuistoja, joita muistellaan vielä vuosienkin päästä. Juhlien valmisteluun liittyy paljon puuhaa ja valmistelua. Siksi kokosimme sinulle parhaat vinkkimme juhlastressin välttämiseksi.

Leipä on meille sydämen asia, joten löytyypä joukosta useampi voileipäkakkuvinkkikin. Muistathan vilkaista myös muut reseptimme, joista saat inspiraatiota niin makuihin kuin tarjoilujen visuaalisuuteen.  

 • Aloita suunnittelu hyvissä ajoin. Laadi juhlamenu, ostoslista ja huomioi myös erityisruokavaliot. Suunnitteluvaiheessa mieti miten varmistat riittävät kylmätilat. Tilaa tarjottaville tarvitaan usein jo edellisinä päivinä.
   
 • Kylmätilojen riittävyyteen voi vaikuttaa esimerkiksi voileipäkakun muodolla; pieniä suorakaiteen muotoisia voileipäkakkuja mahtuu jääkaapin hyllylle enemmän kuin pyöreitä.
   
 • Silitä liinat, varaa astiat ja servetit vaikkapa jo viikkoa ennen H-hetkeä. Liian usein sitä löytää itsensä etsimästä salaattiottimia, kun juhlavieraat jo saapuvat paikalle. Muista myös miettiä riittävä määrä tuoleja ja laskutilaa.
   
 • Lainaa ja vuokraa astiat, liinat ja kaikki muu sellainen, jota sinulta ei löydy. Vältä kertakäyttöiset ratkaisut roskan minimoimiseksi.
   
 • Voileipäkakun voit valmistaa myös ainoastaan yhdestä täytteestä. Esimerkiksi Uotilan Skagen -voileipäkakku toimii tässä loistavasti! Yhden täytteen ansiosta tekeminen helpottuu ja kylmätilaa säästyy. Voileipäkakut voit valmistaa jo edellisenä päivänä.
   
 • Onnistut välttämään ruokahävikkiä käyttämällä sellaisenaan syötäviä koristeita esimerkiksi voileipäkakkujen, täytekakkujen tai muiden tarjoilujen päällä. Usein juhlissa syödään seisaaltaan ja isot koristeet jäävät lautasten reunoille syömättä. Koristeet ovat kiinteä osa tarjoilujen kokonaisuutta, huomioi siis, että koristeet ovat helposti syötäviä.
   
 • Toinen voileipäkakkujen valmistuksen yhteydessä syntyvän hävikin estovinkki on valmistaa yli jäävistä leivänkannoista ja -reunoista maukkaat krutongit salaattien lisukkeiksi. Voit myös kuivattaa leivänkannat ja jauhaa ne tehosekoittimessa korppujauhoksi myöhempää käyttöä varten esimerkiksi leivontaan tai lihapulliin.
   
 • Jäädytä booliin sen alkoholittomista ainesosista jääpaloja. Tämä toimii myös mehulle. Voit tehdä jäät suuremmissa muoteissa, vaikkapa silikonimuffinssivuoissa, jolloin niiden lisääminen helpottuu. Koon ollessa suurempi, jäiden kestävyys on pidempi. Jään joukkoon sopii myös erilaiset somisteet, kuten kukat, marjat tai muut koristeet. Huomioithan kuitenkin, että nämä voivat tukkia hanallisen tarjoiluastian joutuessaan nesteen mukana hanaan.
   
 • Pyydä itsellesi viimeistään juhlapäivään apukädet tai useammat. Erityisesti, jos kyseessä ovat omat tai perheenjäsenesi juhlat. Juhlan keskipisteen rinnalle kaivataan usein läheiset ja juhlan luonteesta riippuen lienee mukavinta nauttia ilosta, onnesta ja onnistumisista myös itse.
   
 • Varaa itsellesi kunnon hetki aikaa ennen H-hetkeä valmistautua. Hengähdä, pukeudu ja fiilistele. Delegoi asiat apujoukoille vaikkapa listojen avulla, mikäli tarpeen. 

Juhlien järjestämisessä on paljon tehtävää, mutta oikeilla vinkeillä ja suunnittelulla voit nauttia juhlistasi täysillä ja luoda ikimuistoisia hetkiä itsellesi ja vieraillesi. Muista nauttia juhlapäivästä ja ottaa aikaa itsellesi. Olitpa juhlan järjestäjä tai vieras, yhteiset hetket ja ilon jakaminen ovat arvokkaita. Hyviä juhlia ja ikimuistoisia makumuistoja!

Uotilan Leipomo – Perinteistä leivontaa vuodesta 1941

Uotilan Leipomo on aina ollut edelläkävijä perinteitä arvostaen. Limppumme leivotaan aina aitoon taikinajuureen ja taatusti 100% suomalaisista viljoista. Emme käytä leivissämme lisä- tai säilöntäaineita, koska sinun hyvinvointisi on meille tärkeää!

Tutustu meihin