Haudutetusta raparperista tehty Raparperijuustokakku sopii niin juhliin, kuin arjen kahvitteluhetkiinkin. Juhlavuutta, sekä lisää maukasta makumaailmaa tuo perunalimpusta valmistettu muropohja, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla!
½ pkt Uotilan perunalimppua
50 g voita
½ dl tomusokeria
Murenna perunalimppu mahdollisimman hienoksi uuninpellille. Kuivata muruset uunissa n. 85°C, kunnes ne ovat rapeita (n. 40-60 min). Samaan aikaan uunissa voit hauduttaa myös raparperitkin!
Laita muruset tehosekoittimeen ja jauha ne jauhoksi. Sulata voi ja sekoita limppujauhot sekä tomusokeri joukkoon. Painele massa kakkuvuoan pohjalle.
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g maitorahkaa
2 dl löysää kermavaahtoa
2 munaa eroteltuna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria tai yksi vaniljatanko
5 liivatetta
Erottele keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja laita valkuaiset sekä puolet sokerista vaahtoutumaan. Sekoita tuorejuustoon kermavaahto ja rahka. Vaahdota kevyesti keltuaiset ja loput sokerista ja lisää tämä vaahto massaan.
Sulata liotetut liivatteet kattilassa ja lisää se huoneenlämpöisenä massaan, lopuksi valkuaisvaahto nostellaan joukkoon. Levitä massa keksipohjan päälle, anna jähmettyä.
Haudutettua raparperia
500 g raparperia
250 g sokeria
3 kpl kuivattua neilikkaa
1 vaniljatanko
Pese ja paloittele raparperit halutun kokoisiksi paloiksi, esim. 3 cm paksuiksi vinoiksi palasiksi. Laita kaikki raaka-aineet laakeaan uunivuokaan ja sekoita niitä hivenen. Peitä vuoka foliolla ja hauduta 85-90°C folion alla kunnes raparperi on kypsää. Tähän menee n. 2-3 h. Mikäli raparperit on kuivahkon oloisia, kuten monesti kasvukauden päätyttyä niin laita vuoan pohjalle n. ½ dl vettä auttamaan mehustumista.
Nostele jäähtyneet raparperit hyytyneen juustokakun päälle reikäkauhalla. Saadaksesi kakulle kauniin kiiltävän pinnan, voit käyttää veden asemasta myös haudutusnestettä (raparperimehua) ja hyytelösokeria, jolla raparperit penslataan kauniin kiiltävän pinnan aikaan saamiseksi.
Resepti ja kuvat: Tekla Wannas