Mätileipä

Resepti

Itsenäisyyspäivää on hyvä juhlistaa suomalaisin raaka-ainein. Maalaisruislimppu on perinteinen ruisjuureen tehty leipä, jota valmistetaan suomalaisella ammattitaidolla. Maalaisruislimppu saa suomalaisittain kaverikseen siianmätimoussen.

Siianmätimousse

Täyte (n. 20:lle leivälle)

240 g smetanaa (2 prk)
1 dl vispikermaa
150 g siianmätiä (valutettuna)
½ tl hienoa merisuolaa
½ tl valkopippuria
1 liivate

Koristeluun

ruohosipulia pilkottuna
tilliä pilkottuna

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Vatkaa smetana kovaksi vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Lisää massaan mäti, jauhettu valkopippuri ja tarvittaessa suolaa. Sulata liotettu liivate pieneen tilkkaan vettä ja sekoita liivate voimakkaasti sekoittaen mätimassaan. Anna jähmettyä jääkaapissa. Laita mätitahnaa ruislimppuviipaleen päälle ja koristele mielesi mukaan mädillä, tillillä, ruohosipulilla, punasipulilla ja sitruunalla. Herkku on valmista nautittavaksi.

Vinkki! Ota mäti sulamaan jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Mädin saat valutettua hyvin laittamalla sen suodatinpaperiin. Suodatinpaperi on hyvä laittaa siivilässä kulhon päälle, jotta nesteet valuvat kulhoon. Mädin valutus tehdään jääkaapissa. Mädin kanssa kannattaa käyttää hienoa merisuolaa. Jodi-suola saattaa värjätä mädin ja tuoda kitkerää makua.

Resepti ja kuva: Tekla Wannas

Limppusuosituksemme
Ruislimppu