Historia

Tarina Pälkäneen limpuista

Kun Hilma Uotila pyöräytti kotonaan Pälkäneellä 1941 ensimmäisen perunalimpun, hän tuskin uskalsi unelmoida, että 2000-luvulla tuo limppuresepti olisi klassikko, jota monet suomalaiset rakastavat. Ensimmäiset lähes kilonpainoiset pyöreät limput olivat Tammelantorin erikoisherkkuja.

Tänä päivänä Uotilan limput ovat saatavilla ympäri Suomen. Muoto ja koko ovat muuttuneet, mutta aidon leivän maku, terveellisyys ja puhtaus eivät koskaan katoa.

Uotilan Leipomo on perheyritys jo neljännessä polvessa. Leipomon menestystuotteita ovat Aito Pälkäneen perunalimppu ja Maalaisruislimppu. Leivät eivät sisällä säilöntäaineita, mutta säilyvät silti pitkään tuoreina. Tämä on mahdollista leipomomme modernin teknologian ja ainutlaatuisen hygieniatason ansiosta.

Ihastu puhtaan leivän makuun!

Kuvia vuosien varrelta…

Merkkipaaluja

1941

Hilma ja Mikko Uotila perustavat leipomon Mikonmäen taloon Pälkäneen Kantokylässä. Erityisesti Hilman omalla reseptillä leivottu perunalimppu saa suuren suosion.

1952

Mikko Uotila ostaa erikoisluvalla Fordson-auton leipomusten kuljettamiseen. Jakelu helpottuu huomattavasti. Tuotteita kuljetetaan lähiseudun kauppoihin ja torimyyntiin Tampereelle.

1962

Mikko Uotila kuolee äkillisesti. Anneli ja Reijo Uotila ottavat päävastuun leipomon toiminnasta. Leipomon toiminta siirtyy Iltasmäkeen, perheen omakotitalon kellariin.

1964

Omakotitalon kylkeen rakennetaan 157 m² lisäsiipi, jonne leipomon toiminta siirtyy. Vuosien mittaan laajentunut tuotevalikoima käsittää niin ruokaleivät, kahvileivät kuin konditoriatuotteetkin.

1969

Leipomoon hankitaan kaasulla toimiva kerrosuuni.

1972

Reijo ja Anneli Uotila päättävät keskittyä pelkästään perunalimpun valmistukseen. Limpputaikinan paloitteluun ja punnitukseen hankitaan kone.

1975

Reijo Uotila kuolee. Annelista tulee leipomon toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Liikevaihto on runsaat 300 000 markkaa.

1976–1978

Hankitaan perunankuorimakone, raskinsekoittaja ja taikinansekoitin. Tuotanto kasvaa ja liikevaihto nousee yli puoleen miljoonaan markkaan.

1980

Anneli Uotila saa Suomen Leipurien Liiton ansiomerkin.

1981

Harri Uotila tulee vakituiseen työhön leipomoon. Liikevaihto on jo lähes miljoona markkaa.

1984

Leipomon tilat moninkertaistuvat kun 500 m² laajennus valmistuu. Hankitaan uusia Supervector-uuneja sekä muita koneita ja laitteita. Konttoriin hankitaan tietokone. Aletaan ottaa talteen uunien hukkalämpö ja käyttää sitä leipomon lämmittämiseen.

1985

Leipomon oma myymälä avataan 28.6. Leipomon liikevaihto nousee yli kolmeen miljoonaan markkaan. Henkilökuntaa on 14. Käynnistetään perunalimppujen vienti Ruotsiin Göteborgin alueelle. Perunalimppujen lisäksi valmistetaan ruisleipää.

1987

Anneli Uotila valitaan Pälkäneen Vuoden Yrittäjäksi. Harri Uotilasta tulee toimitusjohtaja. Leipomon yhtiömuoto muutetaan kommandiittiyhtiöstä osakeyhtiöksi. Vuosituotanto on noin 900 000 leipää.

1990

Petri Uotila tulee vakituiseen työhön leipomoon. Hän keskittyy tuotantoon ja lähtee voimallisesti kehittämään hygieniajärjestelmiä leipomoon. Fazer Leipomot ottaa hoitaakseen limppujen myynnin ja jakelun Keski-Suomessa sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa.

1991

Vuokalimppujen viipalointi aloitetaan. Uusi laatikonpesujärjestelmä otetaan käyttöön. Leipomo täyttää 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään kilpailu, jossa pääpalkintona on kultaharkko.

1992

Tuotantotiloja laajennetaan noin 400 m².

1995

Uotilan myyntiedustajista tulee itsenäisiä yrittäjiä. Kari Uotila nimitetään toimitusjohtajaksi. Leipomoon rakennetaan toinen kerros, jonne sijoitetaan uudet jäähdyttämötilat. Leipomon ensimmäinen puhdasilmatila otetaan käyttöön. Hankitaan pakkausrobotti ja muuta laitteistoa. Viipaloidun leivän valmistus automatisoidaan.

1997

Leipomo on mukana Helsingin yliopiston vetämässä kolmivuotisessa Tehoraski-projektissa, jonka aikana Petri Uotila kehittää leivinhiivattoman ruislimpun.

1998

Liikevaihto on noin 12,6 miljoonaa markkaa ja vuosituotanto 1,9 miljoonaa leipää.

1999

Tuotantoa automatisoidaan ja puhdasilmatekniikkaa kehitetään edelleen. Vanhat pinnauunit korvataan kiertoilma-arinauuneilla. Ihmiskäden kosketus tuotantoprosessissa poistuu kokonaan.

2001

Harri Uotila palaa toimitusjohtajaksi.

2002-2003

Toteutetaan leipomon siihenastisen historian suurin laajennus. Hankitaan lukuisia uusia koneita ja otetaan käyttöön uusi hygieniajärjestelmä puhdasilmatiloineen. Leipomon liikevaihto on noin 2,6 miljoonaa euroa. Henkilökuntaa on 13.

2006

Leipomo luopuu kokonaan omasta jakelustaan. Yhteistyö Vaasan & Vaasan kanssa alkaa ja loppuu. Harri ja Sirkku Uotila lunastavat Petri Uotilan omistusosuuden leipomosta. Harrista tulee hallituksen puheenjohtaja.

2007

Myynti- ja jakeluyhteistyö Fazer Leipomoiden kanssa alkaa uudelleen ja kattaa koko Suomen. Lanseerataan uusi tuote, täysjyväkaurasta valmistettu EloKaura.

2011

Raskitusprosessi automatisoidaan. Sen seurauksena tasalaatuisuus paranee ja tuottavuus nousee.

2013

Kauralimppua uudistetaan ja se saa nimekseen KultaKaura.

2014

Leipomon historian suurin investointi, jossa pakkaaminen uusitaan kokonaan. Uudistuksen ansiosta pakkauskokoja voidaan lisätä ja pakkausmateriaalien valikoimaa laajentaa. Markkinoille tuodaan saaristolaistyyppinen uutuusleipä Tumma Kalastajanlimppu.

2015

Leipomon oma laaduntarkkailulaboratorio otetaan käyttöön. Hygieniatasoa nostetaan entisestään erilaisin toimenpitein.

2016

Leipomo täyttää 75 vuotta. Kauraleipä uudistuu. Markkinoille tuodaan 100% ohraleipä.

Hilma Uotilan taito ja tahto loivat perustan Uotilan Leipomolle.

Nyt, 75 vuotta myöhemmin, Hilman periaatteet ovat edelleen kunniassa, nykypäivään sovitettuina ja uusien sukupolvien eteenpäin vieminä.

Hilman kädenjälki on ja pysyy.